Houtoven

 
Naast het stoken in een open vuur kan keramiek ook gebakken worden in een primitieve houtoven.

De oven is opgebouwd uit gestapelde (bak)stenen en bestaat uit een stookplaats en bovengeplaatste ovenkamer, waarin de stukken worden geplaatst. Bovenop bevindt zich een kleine schoorsteen. Door de schoorsteenopening meer of minder af te dekken kan de luchtstroom door de oven geregeld worden.

De potten worden in de ovenkamer los op elkaar gestapeld om verzekerd te zijn van een goede warmteverdeling.

De brandstof is hout dat door en door droog dient te zijn. Het stoken gebeurt zeer geleidelijk. Beginnend met een klein vuur dat langza- merhand wordt opgevoerd. Na enige uren flink doorstoken kan zo'n 900 °C zijn bereikt. Op het einde kunnen wat specifieke takjes, bladeren, schillen of wat zout aan het vuur worden toegevoegd om nog wat bakkleur effecten te verkrijgen.
Dan worden alle openingen afgestopt en kan de oven met inhoud langzaam afkoelen.

Scannen0001

Meer foto's over Houtoven

klik