Klei


Elke kleisoort heeft zijn eigen karakteristieken. Voor boetseren en draaien is met name de plasticiteit van belang. Hieronder wordt de term "chamotte" gebruikt. Chamotte zijn kleine stukjes eenmalig gebakken klei (schervenmeel), die vermengd wordt door de klei in een bepaald verhouding van grootte en hoeveelheid. Hierdoor krijgt de klei een bepaalde "sterkte". De opgegeven temperatuur betreft de maximale toe te passen baktemperatuur voor die speciefieke kleisoort. . Een electrische oven, die thuis op 220V werkt kan tot 1250°C bakken. Voor hogere temperaturen is krachtstroom of een gasoven nodig. Temperaturen boven 1300°C zijn over het algemeen alleen nodig voor porselein (1250°C-1400°C).

Witte klei kan altijd op een hogere temperatuur gebakken worden dan rood-bakkende klei. Dit komt door de aanwezigheid van ijzer in roodbakkende klei. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer sintering (dichtsmelten van de klei, minder poreus) wordt. Daarbij wordt de klank hoger en er is minder kans op haarscheurtjes. Het materiaal wordt dus ook harder.

  • Aardewerk:  950°C en 1150°C.
  • Steengoed:   1150°C en 1350°C.
  • Porselein:     1250°C en 1400°C.

klei 

Klei wordt verwerkt tot allelei produkten. Een andere bekende vorm van kleiverwerken is gieten. Hiervoor is speciale gietklei te koop. Hieronder een overzicht van de verschillende kleisoorten. De verschillende fabrikanten/leveranciers leveren ieder hun eigen klei, afhankelijk van de oorspronkelijke vindplaats. Tegenwoordig wordt de klei fabrieksmatig samengesteld en gemengd.

  • Witbakkende steengoed boetseerklei fijn. Chamotte van 0 tot 0,5 mm. Max. temp. 1280 °C.
  • Donkerroodbakkend aardewerk boetseerklei fijn. Chamotte van 0 tot 0,5 mm. Max temp. 1280 °C.
  • Witbakkende steengoed boetseerklei grof. Chamotte van 0 tot 2 mm. Max. temp. 1280 °C.
  • Zwartbakkende aardewerk boetseerklei fijn. Chamotte van 0 tot 0,5 mm. Max. temp. 1100 °C.
  • Draaiklei: Witbakkende steengoed draai/boetseerklei fijn (Creaton). Chamotte 0 tot 0,2 mm, 25%. Max. temp. 1250 °C.
  • Klei roodbakkende draai/boetseerklei fijn. Chamotte 0 tot 0,2 mm, 25% temp.1000-1180°C.
  • Witbakkende Krijtaardewerk draaiklei. Zeer wit. Max. temp. 1140 °C.
  • Rivierklei, oefenklei, hollandse grijze, aardewerk roodbakkende gladde klei. Max. temp. 1020 °C.
  • Vigo Multipasta, witbakkende steengoed boetseerklei fijn. Chamotte van 0 tot 1 mm, 20%. Zeer geschikt voor grote werkstukken en Raku. Max. temp. 1280 °C.
  • Vorstbestendige witbakkende steengoed boetseerklei grof. Chamotte van 0 tot 2 mm. Max. temp. 1300 °C.
  • Amerikaanse spikkelklei, kurkkleurig bakkende steengoed draai/boetseerklei fijn met zwart glanzender spikkels. Max. temp. 1195 °C.
  • Kookpottenklei. Grijsbruin tot donkerkleurig bakkende steengoed draaiklei. Geschikt voor ovenschalen. Max. temp. 1320 °C.
  • Witbakkende porselein draai/boetseerklei fijn.Porselein chamotte 0 tot 1 mm, 20%. Max. temp. 1300 °C.
  • Zalm tot karamelkleurigbakkende steengoed boetseerklei fijn. Chamotte 0 tot 1 mm, 40%. Max. temp. 1280 °C.
  • Paarsroze tot okergeelkleurig bakkende steengoed boetseerklei fijn. Chamotte 0 tot 1,5 mm, 40%.Max. temp. 1300 °C.